Hva er Google effekt, og hvordan det kan negativt påvirke ditt sinn

Hva er Google effekt, og hvordan det kan negativt påvirke ditt sinn Hva er Google effekt, og hvordan det kan negativt påvirke ditt sinn

Du bare fikk ut av kinoen og begynne å diskutere filmen med dine venner. Hva var navnet på hovedrolleinnehaver? Du tar frem telefonen og google det: ah, det var denne! Hvordan kan dere ha glemt?

Når du kommer hjem og lade mobil, et uforutsett problem oppstår, og det slås av for alltid. Når du kjøper en ny smarttelefon, vil du tilbringe en hel uke på bedringens antall kontaktene du hadde, siden din virtuelle agenda hadde blitt slettet, og du knapt huske tall og et par andre venner.

Har du noen gang stoppet for å tenke på hvordan, for et par år, har du vanskeligheter med å huske data, tall, bursdag datoer… som du brukte til å huske uten problemer?

Bruk av Google og teknologi generelt har brakt med seg mange fordeler. Du er mer kontakt med dine kjære, det er lett å finne informasjon, online kurs, råd av alle slag…

Men det er også en mørk side. Det er den såkalte Google effekt, er et nytt fenomen som forskere og eksperter har vært å undersøke i noen tid. Hva er det om? Det er forklart, gjennom Psykologi i Dag, av Eva M. Krockow, en forsker av verdifulle psykisk art på å ta beslutninger.

Hva er Google effekt?

Google effekten er, i henhold til Eva M. Krockow, «et fenomen som i folks minne utfører verre med lett tilgjengelig informasjon enn med informasjon som er vanskelig å få tak i».

Denne effekten kalles Google fordi denne søkemotoren har klart å finne data raskt og umiddelbart. Som et resultat, er du ubevisst eller bevisst finne det nytteløst å forsøke å huske data som kanskje et par år siden ville du ha beholdt mentalt.

Flere studier har allerede dykket ned i Google effekt empirisk. I ett av disse eksperimentene, deltakerne ble bedt om å lese og skrive 40 morsomme fakta av «visste du at…?»like «en struts øye er større enn hjernen hans.»

Halvparten av deltakerne ble fortalt at denne informasjonen vil være lagret på datamaskinen. Den andre halvparten ble fortalt at disse » visste du at…?»de ville bli slettet for alltid.

På slutten av skriftlig 40 data, deltakerne utført et minne test som gjennomgått alt de hadde lært i løpet av testen. De som trodde at informasjonen hadde blitt slettet fra PC-en, og derfor trodde at de var de eneste voktere av den, tørket ut testen.

På den annen side, de som visste at data var fortsatt på datamaskinen scoret verre. De ikke føler behov for å huske kuriositeter fordi de visste at de ikke kunne slå til PC-en for å se etter dem.

Derfor, «Google-effekten er en adaptiv mekanisme som hindrer hjernen din fra lagring av unødvendige opplysninger, forklarer beslutningsprosessen ekspert. «Tross alt, hvorfor ville du ønsker å huske kompliserte data, tall eller jubileum datoer hvis du kan stole på din telefon eller datamaskin?».

Hvis du tror ikke det påvirker deg, sjekk for å se om du husker noen av disse enkle informasjon fra googling eller søke på din mobil:

Informasjonen som er tilgjengelig i online oppslagsverk som Wikipedia
Nyhetsoverskrifter som samler inn mobile apps
Telefonnummer fra kontakter du har på din mobil
Datoer og jubileer som er lagret i den elektroniske kalendere
Vokabularet som er tilgjengelig i online ordbøker
Avhengig av din alder, sikkert, før Internett, boom, så du husket alle telefonnumre av familie og venner. Husker du alle av dem akkurat nå? Ville du være i stand til å skrive dem ned uten snusing på telefonen din?

Selv om Google effekt har fordeler( du kan huske andre data), eksperter har en bekymring om det. Jeg er sikker på at du forutse hvor skuddene kommer.

Gjør Google effekt har negative konsekvenser?

Krockow forklarer at videre forskning er fortsatt nødvendig. Noen forskere tror at Google effekt hjelper deg å bli mer effektiv i et miljø dominert av ny teknologi, mens andre snakker om potensielle risikoer.

Den første er knyttet til avhengighet. Hvis en teknologisk minne har blitt opprettet utenfor din, du uunngåelig føler at du trenger å være koblet til det så lenge som mulig. «Denne følelsen kan føre til stress og angst, forklarer eksperten.

I noen tilfeller, en mulig teknologisk sammenbrudd kan være forferdelig for mennesker som er mest avhengige på teknologi. «Mange vil miste år av informasjon og uopprettelig kunnskap hvis noen tekniske feil oppstår.»

Den andre risikoen er et fravær av kritisk tenkning. «Folk kan lære å tro at den første informasjonen de finner på nettet.»Krockow også frykt for at evnen til å lese mellom linjene, eller koble tilsynelatende adskilte data for å trekke nye konklusjoner vil bli tapt.

Det er en tredje risiko som fortsatt studert: tap av visuell informasjon. Et annet eksperiment invitert deltakerne til å ta et museum omvisning. Halvparten av dem var i stand til å ta bilder med mobiltelefonene av malerier. De andre var forbudt å gjøre det.

Resultat? De som hadde tatt bilder scoret dårlig i den endelige testen der de gjennomgått fungerer sett i museet. For de som ikke er avhengige av teknologi scoret bedre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *