– Tilbakeslag i fredsprosessen: Bare en måned før det planlagte presidentvalget i Libya, fns Spesialrepresentant For krisen landet, Jan Kubis, trakk seg uventet.Dette ble rapportert av flere diplomater Fra Fns Sikkerhetsråd til det tyske Pressebyrået. Først, årsakene til den slovakiske tilbaketrekning forble ukjent. Med oppsigelsen forsvinner håp om valg og langsiktig politisk stabilitet i ørkenstaten igjen.

Kubis ble først bekreftet som mekler i Libya tidligere i år etter AT FNS Generalsekretær Antó Guterres hadde store problemer med å fylle stillingen. Den virkelige favoritten, Den tidligere bulgarske Midtøsten-utsendingen Nikolai Mladenov, hadde overraskende trukket seg kort tid før sin planlagte avtale. Tidligere, den opprinnelige megler, Den Libanesiske Ghassam Salamé, trakk seg, siterer høy stress og hans helse.

Libyerne skal velge en president 24. desember og et parlament noen uker senere. En månedslang tvist, blant annet om kandidater, konstitusjonelle grunnlag og prosedyren, samt sikkerhetssituasjonen i landet, gjorde mange observatører tvil om valget vil finne sted som håpet können.In etter at den langvarige herskeren Muammar Gaddafi ble styrtet i 2011, brøt en borgerkrig ut i det oljerike landet Ved Middelhavet, hvor utallige militser kjemper for makt og innflytelse og ulike stater er involvert.

En direkte utgang for valget betyr ikke At Kubis går av. Han er imidlertid den sentrale figuren I fns meglingsprosess For Libya, der en våpenhvile ble avtalt i oktober 2020 også kom. UNDER fn-mekling ble også det politiske veikartet for valg og den nåværende midlertidige regjeringen opprettet. Sikkerhetsrådet uttalte at En årsak til oppsigelsen kunne Være At Kubis ikke følte seg tilstrekkelig støttet i sitt arbeid. Det var også snakk om uenighet Med Guterres.

Til tross for mange tvil er forberedelsene til valget i gang. Nesten 100 søkere sendte inn dokumenter for å konkurrere. Valgkommisjonen kunngjorde tirsdag at den ville få sin legitimitet kontrollert. Hennes dokumenter ble sendt til blant annet kriminalpolitiet og Statsadvokatens Kontor.Blant de 98 søkerne er noen svært kontroversielle navn. Blant Annet Ønsker General Khalifa Haftar, hvis Selvutnevnte Libyske Nasjonale Hær (Lna) hadde forsøkt å ta Hovedstaden Tripoli med makt i over et år, å løpe. Gaddafis sønn Saif Al-Islam, som er ettersøkt av DEN Internasjonale Straffedomstolen (ICC), ønsker også å konkurrere. Blant de 98 kandidatene er to kvinner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *